Alles over jouw (toekomstige) Nederlandse en Buitenlandse rijbewijs

Buitenlanders kunnen hun buitenlandse rijbewijs nog enige tijd na aankomst in Nederland blijven gebruiken. De geldigheidsduur van het rijbewijs kan sterk variëren – van zes maanden tot 10 jaar – afhankelijk van het land van afgifte.

Gerelateerd: De beste Chiptuning bij Power-performance

Rijbewijs maar je komt van het buitenland

Voor burgers van de meeste Europese landen kunt u uw rijbewijs normaal gesproken vanuit uw eigen land blijven gebruiken totdat het vervalt.

Als u van plan bent om langdurig in Nederland te blijven, is het vaak de moeite waard om uw buitenlandse rijbewijs in te ruilen voor een Nederlands rijbewijs door naar een erkende rijschool te gaan, wij raden Rijschool Rotterdam aan.

Voor de meeste niet-Europese buitenlanders die van plan zijn langer dan tien maanden te blijven, moet u uw rijbewijs binnen die eerste zes maanden inwisselen. Zie hieronder voor meer specifieke details.

De geldigheidsduur van rijbewijzen die in Nederland worden afgegeven aan burgers van de EU/EER of aan burgers van buiten Europa verschilt per lidstaat.

EU/EAA-rijbewijs

Voor burgers van alle landen buiten de EU/EER (inclusief de Nederlandse Antillen en Aruba) zijn de vergunningen zes maanden geldig vanaf de datum van inschrijving bij uw gemeente. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs halen.

Als u in het bezit bent van een EU/EER-rijbewijs. Als u een EU/EER-burger bent en uw rijbewijs is afgegeven vóór 19 januari 2013, dan kunt u nog 10 jaar na de afgifte ervan op dat rijbewijs rijden.

Als uw rijbewijs al ouder is dan negen jaar, mag u er nog twee jaar mee blijven rijden, vanaf de datum van uw inschrijving bij uw gemeente, zolang het geldig is.

Als u na deze periode van zes maanden een Nederlands rijbewijs aanvraagt, dan moet u de Nederlandse rijexamens afleggen.

Voor EU/EER rijbewijzen die na 19 januari 2013 zijn afgegeven, mogen houders tot 15 jaar mee rijden, zolang het rijbewijs geldig is.

Na afloop van de geldigheidsduur van het oorspronkelijke rijbewijs dient de houder een Nederlands rijbewijs aan te vragen.