Alles wat je moet weten over een psycholoog

Of je nu kiest voor online of lokale counseling, het belangrijkste wat je moet doen is de zorg krijgen die je verdient. Doe het terwijl je gemotiveerd bent. Neem een beslissing en maak je klaar om je leven ten goede te veranderen; probeer vandaag nog de eerste stap te zetten.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een therapeut en een psycholoog?

Het belangrijkste verschil tussen een therapeut en een psycholoog moet het feit zijn dat een psycholoog een getrainde sociaal wetenschapper is. Personen die een studie afstudeerpsychologie volgen kunnen een PsyD of een Ph.D. volgen. In deze programma’s kan men kiezen om zich te richten op onderzoek, praktijk of een combinatie van beide. Terwijl beide kunnen oefenen therapie, zowel een therapeut en psycholoog moet nog steeds jaren doorbrengen onder toezicht van andere erkende beoefenaars alvorens een licentie te krijgen om hun eigen prive-praktijk te openen.

Bij GGZ Zaandam bieden ze verschillende therapievormen aan.

Een persoon die een PsyD heeft, doet niet zo veel onderzoekstraining als een persoon die een doctoraatsopleiding in de psychologie volgt. Iemand die een doctoraatsopleiding in de psychologie volgt, krijgt een opleiding in zowel het onderzoek als de praktijk. Mensen met zowel PsyD’s als PhD’s zijn gekwalificeerd om gediplomeerd psycholoog te worden. Bovendien zijn klinische Ph.D. programma’s meestal moeilijker te krijgen in en zijn meer rigoureus als gevolg van de wetenschappelijke opleiding die betrokken zijn.

Therapeuten worden ook getraind en moeten aan strenge eisen voldoen om hun licenties te verkrijgen. Een therapeut is iemand die je kan begeleiden, adviseren en helpen met gevoelens en beslissingen binnen een gestructureerd ondersteunend netwerk. Zoals hierboven besproken, kunnen therapeuten onder meer huwelijks- of relatieadviseurs of mensen die met sociale zorg werken om mensen met een handicap te helpen zich aan te passen. Ook kun je onder deze noemer specialisten vinden die met bepaalde methoden werken, zoals toneeltherapeuten of logopedisten.

Hopelijk helpt dit om het verschil tussen de twee titels te verduidelijken. Er zijn zoveel initialen en letters die er zijn dat het vaak moeilijk is om het verschil te weten tussen het ene type therapeut versus het andere. Bij het zoeken naar de juiste professional voor jou is onderzoek belangrijk; zo weet je dat je therapeut, psycholoog, psychiater of hulpverlener de juiste hulpmiddelen heeft om je te helpen.

Lees ook: Wat is een Eames stoel? – Korte geschiedenis & ontwerp