Chiropractie Hilversum MoveWell staat bekend als een holistische praktijk. Dat wil zeggen wij gebruiken vele technieken om ons doel te bereiken, kijkend naar het gehele lichaam. We hebben in de praktijk in Hilversum chiropractoren, fysiotherapeuten en oefentherapeute om de patiënt snel en kundig te helpen. De chiropractor is dé expert op het gebied van rugklachten!

Chiropractie is een complementaire en alternatieve geneeswijze die zich richt op het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van mechanische stoornissen van het bewegingsapparaat, met name de wervelkolom. Naast manipulatie van de wervelkolom maken veel chiropractors gebruik van spiertechnieken en massage om pijn te verlichten, spierspanning te verminderen en de algehele functie en welzijn te verbeteren. Dit betoog zal de wetenschappelijke basis onderzoeken die de effectiviteit van deze technieken in de chiropractie praktijk ondersteunt.

Spiertechnieken in de Chiropractie

Eén van de meest gebruikte spiertechnieken in de chiropractie en een techniek die onze chiropractor gebruikt, is de myofasciale release, een vorm van zachte weefseltherapie gericht op het verlichten van pijn en het herstellen van bewegingsbereik door het vrijmaken van beperkingen in het myofasciale weefsel. Een systematische review uit 2013, gepubliceerd in het “Journal of Bodywork and Movement Therapies,” vond dat myofasciale release effectief is bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de bewegingsuitslag bij patiënten met verschillende musculoskeletale aandoeningen.

Een andere veelgebruikte techniek is triggerpointtherapie, waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke knopen in de spieren om pijn te verlichten en spierspanning te verminderen. Een onderzoek uit 2017, gepubliceerd in “Pain Medicine,” vond dat triggerpointtherapie significant beter was dan placebo bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie bij patiënten met myofasciaal pijnsyndroom.

Massage in de Chiropractie

Massage is een andere interventie die vaak wordt gebruikt in combinatie met chiropractische zorg. Massage kan helpen om spierspanning te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en het welzijn te bevorderen. Een systematische review uit 2016 in het “Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics” analyseerde 26 gerandomiseerde gecontroleerde trials en vond dat massage effectief is bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie bij patiënten met chronische lage rugpijn.

Een ander onderzoek uit 2011, gepubliceerd in “Annals of Internal Medicine,” vergeleek massage met gebruikelijke zorg voor patiënten met lage rugpijn en vond dat de massagegroep aanzienlijke verbeteringen rapporteerde in termen van pijn en functie in vergelijking met de controlegroep.

Integratie van Spiertechnieken en Massage in Chiropractie Zorg

De integratie van spiertechnieken en massage in de chiropractie praktijk kan een holistische benadering van patiëntenzorg bevorderen. Door zowel de wervelkolom als de omliggende spieren aan te pakken, kunnen chiropractors werken aan het verbeteren van de algehele biomechanica van het lichaam, wat kan leiden tot betere resultaten op lange termijn.

Een onderzoek uit 2018, gepubliceerd in het “Journal of Chiropractic Medicine,” vond dat de combinatie van chiropractische zorg, spiertechnieken en massage resulteerde in significante verbeteringen in pijn, bewegingsuitslag en functie bij patiënten met lage rugpijn.

Het wetenschappelijk bewijs ondersteunt het gebruik van spiertechnieken en massage als effectieve interventies voor het verlichten van pijn, het verminderen van spierspanning en het verbeteren van de functie bij patiënten met musculoskeletale aandoeningen. Wanneer geïntegreerd in een chiropractie behandelplan, kunnen deze technieken bijdragen aan een holistische benadering van patiëntenzorg, resulterend in betere uitkomsten en een verbeterde kwaliteit van leven voor patiënten.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel deze technieken effectief kunnen zijn, ze niet voor elke patiënt geschikt zijn en dat een grondige evaluatie en diagnose door een gekwalificeerde gezondheidswerker essentieel is om de meest geschikte en veilige behandeling te bepalen. Bij MoveWell ligt de focus op een grondige diagnose.

Verder onderzoek is nodig om de langetermijneffecten van deze technieken en hun optimale toepassing in de chiropractie praktijk verder te verkennen. Niettemin bieden de huidige bewijzen een solide basis voor het gebruik van spiertechnieken en massage als waardevolle componenten van chiropractische zorg.