Het kiezen van de juiste veiligheidsschoenen

Het kiezen van de juiste veiligheidsschoen kan moeilijk zijn – je moet ervoor zorgen dat de schoen niet alleen geschikt en comfortabel is voor de uit te voeren taak, maar ook voldoet aan de voorschriften. In de blog post lees je een aantal tips.

First things first…

Eerst moet je beslissen voor welke taak de schoen geschikt is. Verschillende taken vereisen verschillende criteria bij het denken over een laars. Als het om een taak gaat waarbij elektriciteit wordt gebruikt, zorg er dan voor dat de schoen niet geleidend is. Als je moet werken in natte omstandigheden, zorg er dan voor dat de schoen waterdicht is. Werk uit welke klus wordt uitgevoerd en beslis vervolgens welke eigenschappen de schoen nodig heeft. Bekijk hier  de allerbeste werkschoenen die elke eigenschap bevat die jij nodig hebt én ze zitten ook nog eens comfortabel.

Regelgeving

Het volgende punt van overweging is de wet- en regelgeving rond veiligheidsschoenen en het ter beschikking stellen van PBM’s aan het personeel. De ISO (Internationale Organisatie voor Normalisatie) heeft vastgelegd wat er van verschillende veiligheidsschoenen wordt verlangd, voor verschillende taken. Dit document is de ISO 20345:2011. Neem een kijkje en zorg ervoor dat de schoen die je kiest voldoet aan de normen.

Voetbescherming

Een stalen of samengestelde veiligheidsneus en versterkte tussenzool is in de meeste rollen essentieel. Een goed versterkte laars beschermt tegen scherpe voorwerpen die de voet of zware voorwerpen doorboren tegen het verpletteren van de tenen. Controleer de schoen die je op zoek bent om te kopen is goed beschermd.

Lees ook: Must-have uitrusting voor karpervisserij

Andere overwegingen

De drie bovengenoemde factoren zijn de belangrijkste overwegingen bij de aankoop van veiligheidsschoenen. Maar ook de volgende factoren moeten in aanmerking worden genomen:

  • als het werk inhoudt dat er in de kou moet worden gewerkt, zorg er dan voor dat de kofferruimte geïsoleerd is.
  • als het loopvlak glad dreigt te worden, zorg er dan voor dat de laars anti-slip is.
  • indien mogelijk altijd een schoen met enkelsteun kopen. Zeker als ze de hele dag gedragen gaan worden.

Als je deze tips volgt, kan je niet verkeerd gaan bij het kiezen van veiligheidsschoenen. Zolang je weet waar je naar op zoek bent, kan het kopen van veiligheidsschoenen heel eenvoudig zijn. Vergeet niet dat het niet alleen een kwestie van keuze is, de regelgeving bepaalt precies wat er nodig is voor welke taak. Volg deze en je weet precies wat je nodig hebt.