In Nederland vinden jaarlijks veel ongelukken plaats en helaas is het zo dat er dan ook letselschade kan zijn. Wat is precies letselschade? Het gaat erover dat je materiƫle of immateriƫle schade hebt. Vervolgens is er ook nog smartengeld en dit wordt uitgekeerd aan mensen die veel pijn en verdriet hebben doorstaan vanwege een ongeval. Letselschade is te claimen bij een tegenpartij als deze partij de veroorzaker is van het ongeval en hier ook schuld aan heeft. We nemen in deze tekst graag met je door wat je kunt doen als je daadwerkelijk letselschade hebt.
Welke hulp bij letselschade kan ik krijgen?
Er zijn doorgaans twee routes die je kunt bewandelen wanneer je letselschade hebt. De eerste is contact opnemen met een letselschadebureau dat jou kan helpen een letselschadeclaim neer te leggen bij de tegenpartij. In dit geval is het zo dat het hierom juristen gaat die jou gaan helpen en dat deze experts niet in de rechtbank documenten aan mogen bieden aan de rechter. Daar heb je een letselschadeadvocaat voor nodig. Deze laatste expert is dan ook direct de tweede route. De tweede route noemen we ook wel het gerechtelijk proces. Vaak is het zo dat je met een letselschadebureau je letselschade kunt verhalen op de tegenpartij. Ze moeten dus schuld erkennen. Wordt er geen schuld erkend, dan wordt er een rechtszaak opgestart en dan is de letselschadeadvocaat weer in beeld.
Hoe zit het met de kosten voor de juridische hulp?
In principe moet jij ervoor zorgen dat de kosten voor de juridische hulp ingecalculeerd zijn in de schadeclaim die je neer gaat leggen. Een letselschadebureau kan op deze manier gratis voor jou werken. De juridische kosten zitten immers in de schadeclaim die de tegenpartij moet betalen. Wanneer je met een advocaat werkt, is het niet mogelijk om op deze manier te werken, maar dan wordt er een tarief berekend, maar natuurlijk kun je dan ook de kosten die je maakt voor de advocaat verhalen op de tegenpartij. Het idee is dat jij niet zelf kosten hoeft te maken om je schade vergoed te krijgen. En deze schade kan aanzienlijk zijn omdat je bijvoorbeeld na een ongeluk mogelijk een tijd of misschien wel voor langere tijd arbeidsongeschikt bent. De inkomstenderving die je dan ervaart is ook een schadepost die je kunt opgeven. De juridische experts helpen je graag om een helder overzicht van de geleden schade te maken.