Stoppen met medicatie: Champix

Champix (varenicline) is een middel dat je in tabletvorm in kunt nemen wanneer je wilt stoppen met roken. Hieronder vind je meer informatie over wat Champix is en hoe je het kunt gebruiken.

Hoe gebruik je Champix?

Champix is een cursus van 12 weken. Je neemt elke ochtend en avond een tablet in (bij voorkeur met voedsel) (behalve de eerste drie dagen wanneer je ’s morgens slechts één tablet inneemt).

Hoe effectief is Champix?

Het gebruik van Champix, in combinatie met Quitline, is momenteel de meest effectieve manier om te stoppen met roken. Het verdubbelt je kans om te stoppen met roken meer dan. Om meer te horen, vraag Quitline om een terugbelverzoek.

Waar is Champix te verkrijgen?

Je kunt vaak Champix kopen bij een apotheek of online. Je moet wel een recept van je huisarts krijgen dat je naar de apotheker moet.

Hoe gebruik je Champix het beste?

Je hoeft niet meteen te stoppen met Champix. Je begint met een lagere dosis Champix en bouwt deze geleidelijk op in de eerste week. Naarmate de dosis zich opstapelt, zouden de sigaretten iets minder bevredigend moeten worden. Je begint de hoogste dosis aan het begin van de tweede week en stopt ergens in die tweede week.

LEES OOK: Tips om een MBO opleiding te kiezen

Het eerste pakje Champix gaat 4 weken mee – zorg ervoor dat je op tijd teruggaat naar de huisarts om het tweede pakje te halen. Het tweede pakje brengt je door tot het einde van de 12-weekse cursus. Champix werkt het beste als je ook werkt aan stressmanagement en strategieën om de gewoonte te verslaan.