Het is een hele erg ziekte: kanker, hoewel je er soms van kunt genezen is dit in sommige gevallen niet zo. Experts weten hier veel meer over te vertellen. Daar gaan wij ons in deze blog zeker niet aan wagen. Wij willen het graag over de sociale boeg gooien. Gewoon omdat we daar meer verstand van hebben. Hoe benader je mensen met een erge ziekte? Een vraag die heel vaak niet gesteld wordt. Maar het is wel belangrijk, omdat het soms echt wel wat beter kan wat dit betreft. Lees er meer over in deze blog. 

Blijf vragen stellen en aandacht hebben voor de zaak

Het kan soms wel lastig zijn om vragen te stellen over een erge ziekte. Je wilt tenslotte niet dat de persoon in kwestie overstuur wordt of dat het stress level omhoog schiet. Toch? Eigenlijk is dit allemaal sociaal wenselijk gedrag, althans dat denk je, want meestal is het niet wenselijk om een ziekte te verzwijgen. Veel mensen met een ziekte willen juist wel (af en toe) er iets over zeggen. Ze geven dan zelf wel de frequentie aan waarop dit gebeurt. Op deze manier hebben ze ook het gevoel dat het serieus genomen wordt en dat het niet onder het tapijt geveegd wordt in de sociale interactie. 

De persoon wil zich niet zielig voelen 

Wanneer je communiceert met iemand met een erge ziekte, of bijvoorbeeld een beperking, om die er ook nog maar eens even bij te nemen, is het niet de bedoeling om degene zo aan te spreken als ware hij of zij zielig. Het laatste waar deze mensen behoefte aan hebben, is zich de hele dag zielig te voelen en een slachtoffer. Ze willen net als ieder ander mens genieten van de momenten van het leven die er toe doen. En in het geval van een ziekte die niet meer te genezen is, is het zo dat het juist nog belangrijker is deze momenten te genieten. 

Moraal van het verhaal is: behandel mensen met een ziekte zoals alle andere mensen, stel vragen en wees geïnteresseerd in hen. Behandel ze met respect en zorg ervoor dat ze zich gezien en begrepen voelen.