Tips om een MBO opleiding te kiezen

Hoe kies je de juiste MBO studie als je niet zeker weet wat je wilt doen?
Als je je klaarmaakt om de school te verlaten, is het hoogstwaarschijnlijk dat je overal waar je naartoe gaat gevraagd wordt wat je wilt zijn ‘als je groot bent’. Als je nog steeds op zoek bent naar mogelijke studies of geen idee hebt wat voor soort carrière je wilt, overweeg dan de volgende twee opties:

Neem een tussenjaar

Een ander alternatief is het nemen van een tussenjaar, omdat het je de tijd geeft om na te denken over je opties en andere MBO opleidingen. Je kunt een tussenjaar gebruiken om te reizen, wat werkervaring op te doen of misschien gewoon om een broodnodige pauze te nemen. Je kan zelfs besluiten om een kortere pauze te nemen en je aan te melden voor een MBO opleiding halverwege het jaar bij een intakegesprek. Dit betekent dat je een paar maanden de tijd hebt om je opties af te wegen, weg van de stress en wat inzicht te krijgen van vrienden die al met hun studie zijn begonnen. Niet alle opleidingen worden halverwege het jaar aangeboden, dus het is het beste om dit na te gaan bij de individuele instellingen als u deze optie overweegt of op websites zoals Opleiding.com

Studenten lezen ook: Alles over jouw (toekomstige) Nederlandse en Buitenlandse rijbewijs

Een studierichting ‘uitproberen’

Als je nog steeds de voor- en nadelen van een bepaald MBO opleiding tegen elkaar afweegt, maar niet zeker weet of je drie of vier jaar wilt studeren, waarom probeer je dan niet nog een lagere niveau dan MBO? Een GOM (geen onderwijs mogelijk) studie, bijvoorbeeld, duurt meestal ongeveer zes maanden fulltime studie en geeft je een goed idee van hoe de verdere studie zal zijn en of het het juiste vakgebied voor je is. Afhankelijk van het kwalificatieniveau dat je kiest, kan je zelfs studiepunten krijgen als je vervolgens een bachelor diploma in een aanverwant vakgebied indient. Je kunt er ook voor kiezen om je in te schrijven in één eenheid om inzicht te krijgen in een studierichting die je overweegt. Eenpersoonseenheden kunnen ook gecrediteerd worden als je ervoor kiest om een opleiding in het vakgebied af te ronden.