Voor- en nadelen van de ontwikkeling van webapps

We zitten ons leven lang te rommelen met ontelbare apparaten. En we besteden vele uren aan het surfen op het internet en het bezoeken van allerlei websites. Soms is het om werkgerelateerde redenen, maar meestal is het gewoon voor de vrije tijd of puur vermaak. De laatste jaren lijkt het erop dat elke zorg met een simpele klik kan worden opgelost. De app-revolutie en – in het verlengde daarvan – de web-app-ontwikkelingsrevolutie, heeft iedereen dichter bij een wereld gebracht waarin de nieuwe technologieën met sprongen vooruitgaan.

Bent u opzoek naar een App Ontwikkelaar Amsterdam e.o.? Klik dan hier.

In onze blog bespreken we de voors en tegens die we kunnen tegenkomen bij de ontwikkeling van dit soort web apps.

Voordelen van de ontwikkeling van webapps

Webapps worden ontwikkeld met programmeertalen zoals HTML en CSS, die bekend zijn bij IT-professionals.

In tegenstelling tot native apps is één enkele webapplicatie in staat om alle apparaten te bereiken. Het is geprogrammeerd om op elk besturingssysteem te draaien. Het moet zich op de juiste manier aanpassen aan iOS, Android en Windows Phone – naast andere besturingssystemen.

Deze apps draaien op de eigen webbrowser van het apparaat via een eenvoudige URL.

Ze hoeven niet te worden gedownload en geïnstalleerd in app stores zoals Google Play of Apple’s App Store. Dit vertaalt zich in een geldbesparing omdat een directe link via een webapp gratis is.

Ze kunnen ook websites openen. Dit betekent dat ze niet hoeven te worden bijgewerkt op de manier waarop gangbare apps dat doen. In die zin is het de website waaraan de applicatie is gekoppeld die wordt geüpdatet.

Het belangrijkste voordeel dat u kunt halen uit de applicatie is de prijs. De ontwikkeling van web-apps is de goedkopere vorm van app-ontwikkeling. Het bestaat uit het maken van een link of meerdere links tussen de applicatie en een URL. Het ontwikkelen van een native app of een geïnterpreteerde app brengt hogere kosten met zich mee, maar de kans op succes is veel groter.

Aan de andere kant is de ontwikkelingstijd van een webapplicatie korter. Vandaar de lagere prijs.

Nadelen van het maken van een webapplicatie

Zoals we al eerder hebben aangegeven, is één enkele webapplicatie in staat om alle apparaten te bereiken. De website moet natuurlijk zo geprogrammeerd zijn dat hij kan worden weergegeven, ongeacht het besturingssysteem van het apparaat. Als het geen responsieve website is, kunt u problemen ondervinden bij de weergave op iOS, Android of Windows Phone.

U zult het geld dat u wilde besparen op de ontwikkeling van de applicatie moeten besteden aan het verbeteren van uw website. Het heeft geen zin om een webapplicatie te maken als u uw website niet zodanig aanpast dat deze met kwaliteit op elk apparaat kan worden weergegeven. Laten we in gedachten houden dat de updates worden gedaan op uw website en niet op uw webapplicatie.

Als uw website een of ander probleem ondervindt, zal ook uw applicatie in de problemen komen. Ga er niet van uit dat uw webapplicatie perfect werkt als u geen kwaliteitsvolle bedrijfswebsite heeft. Als de URL van de website bijvoorbeeld enige tijd nodig heeft om te laden of als er ongemakkelijke ‘cookies’ verschijnen bij het betreden van de website, zal de toegang tot de website via de applicatie dezelfde problemen met zich meebrengen. Het probleem is niet inherent aan uw webapplicatie. Het zit eerder in de ontwikkeling van de website.

Een internetverbinding zal een absolute must zijn om het te laten draaien. Anders zult u niet in staat zijn om de website te bekijken en zal de webapplicatie voor u nutteloos zijn.

Het zal ook zijn zichtbaarheid verliezen, omdat het niet in de winkels te zien zal zijn.

Bovendien zullen er enkele toegangsbeperkingen zijn met betrekking tot bepaalde hardwarefuncties van het apparaat waarop het draait.

Lees ook: Top 5 voordelen van Birkenstock Schoenen