Waarom is het slecht om te gokken?

Waarom gokken mensen? Deze vraag wordt vaak gesteld door familieleden en vrienden, omdat zij niet kunnen begrijpen waarom gokkers zichzelf en hun geliefden zo’n pijn en ongeluk bezorgen. Als iets zo’n probleem veroorzaakt, waarom dan niet gewoon stoppen en gelukkiger zijn? Een soortgelijke vraag is “waarom zijn sommige mensen in staat om binnen hun grenzen te gokken zonder dergelijke problemen te ontwikkelen? Laat het een teken van zwakte zien, of het onvermogen om het aan te kunnen? De waarheid is echter zelden zo eenvoudig. Gokproblemen worden vaak ervaren als volledig buiten de controle van de persoon, en ‘gewoon stoppen’ wordt niet als een redelijke optie ervaren.

Bovendien zijn veel mensen niet in staat om uit te leggen waarom ze blijven gokken, ondanks de problemen die dit in hun dagelijks leven veroorzaakt. Het meest voor de hand liggende antwoord is ‘voor het geld’, maar misschien kun je jezelf hier wel uitdagen: Als je wint, geef je je winst dan uit aan meer gokken? Blijf je gokken totdat je weinig of geen geld meer hebt?

Wil je stoppen met gokken en je postcode loterij abonnement opzeggen? Doe dat hier.

Maar waarom gokken ze dan?

Veel gokkers hebben het gevoel dat ze wachten op de ‘grote winst’, die nooit komt maar altijd verleidelijk dichtbij lijkt. Maar vaak vinden ze dat het hebben van een grote winst hun verlangen naar meer gokken alleen maar zou aanwakkeren, waardoor ze zich gevangen voelen in een gedrag zonder uitweg. Dit zou suggereren dat ‘in actie zijn’ het belangrijkste is, in plaats van het winnen van een geldbedrag. Een grote overwinning kan het gokken veranderen van entertainment naar het winnen van geld. Het probleem hier is dat alle vormen van gokken een huisvoordeel hebben, wat betekent dat het huis na verloop van tijd altijd wint. Of nog belangrijker, de gokker verliest altijd. Dit betekent dat elke gok die je doet, gedreven wordt door een behoefte om geld te winnen, inclusief het proberen om geld terug te winnen dat je al hebt verloren, niet gaat werken.

Elk vermaak kan een nuttige afleiding zijn van stress, verdriet of levensgedoe, maar kan negatief worden wanneer het niet langer een afleiding is en een manier begint te zijn om ermee om te gaan. Dit komt omdat het negeren van een probleem meestal niet weggaat.

Het gebruik van gokken om aan andere problemen te ontsnappen kan je met een nog groter probleem laten zitten, minder geld en minder goede wil van familie en vrienden.

Er is een andere manier van denken over gokken, dat het een symptoom is van een groter probleem in het leven. Hoewel dit misschien een beetje eng klinkt om over na te denken, kun je misschien overwegen of je de neiging hebt om te gokken op bepaalde momenten, of dat gokken gepaard gaat met bepaalde gevoelens voor jou. Het zou wel eens een grote rol kunnen spelen in je leven sinds je vrij jong was. Als je er op deze manier over nadenkt, besef je misschien dat gokproblemen geen teken van zwakte zijn, maar eerder een manier om met iets groters om te gaan, op een manier die op een bepaald niveau veel zin heeft.

Lees ook: 3 Voordelen van het installeren van een USB-poort