Wat is een Eames stoel? – Korte geschiedenis & ontwerp

Kunst gaat over veel meer dan schilderen en beeldhouwen. In deze les gaan we kijken naar een heel bijzondere stoel en kijken welke rol deze heeft gespeeld in de geschiedenis van de Amerikaanse meubelkunst.

De kunst van de stoel

We besteden veel tijd aan het prijzen van de grote schilderijen en beeldhouwwerken uit de wereldgeschiedenis, maar hoeveel kopieën van de Mona Lisa heb je aan je muren? Hoeveel kamers heb je geaccentueerd door levensgrote replica’s van de David? Wanneer heb je voor het laatst een dutje gedaan terwijl je in de armen van de Venus van Milo lag? (Die laatste zinkt later in).

We bouwen meubels om te gebruiken, maar de esthetiek van het meubelontwerp is eigenlijk een unieke kunstvorm op zich. Meubels zijn een van de belangrijkste vormen van functionele kunst in de geschiedenis van de mensheid. Elke generatie lijkt een nieuwe kijk te ontwikkelen op het tijdloze concept van objecten-je-kan-eten, maar een van de meest invloedrijke in de Amerikaanse samenleving was de Eames Lounge Chair. Het is een meesterwerk van beeldende kunst, en comfortabel genoeg om in te slapen!

Charles en Ray Eames

Om de Eames Chair te waarderen, moeten we eerst de makers ervan ontmoeten. Charles en Ray Eames waren in het midden van de 20e eeuw een Amerikaanse man/vrouw-ontwerpteam. Ze werkten aan stijlvolle ontwerpen die goedkoop in massa geproduceerd konden worden, met als doel om fijn interieurdesign toegankelijk te maken voor de gemiddelde Amerikaan.

Wanneer kunsthistorici meubelen en woninginrichting als kunst zien, kijken ze vaak naar de ontwerpen van de rijken en machtigen. De Eames daagden dit idee uit en creëerden ontwerpen die niet minder artistiek waren, ondanks het feit dat ze op de markt werden gebracht voor alledaagse mensen.

De Eames stoel

In de jaren vijftig van de vorige eeuw namen Charles en Ray een project aan om een luxe stoel van hoge kwaliteit te ontwerpen. Het moest een moderne, chique en stijlvolle stoel worden. Hij moest ook comfortabel zijn. Voor hun ontwerp stelde het duo een versleten en ingebroken leren honkbal handschoen voor. Ze wilden een persoon die zich zo knus voelde als een hand (of honkbal) genesteld in het warme en ontspannen leer. Zo werd het idee voor de Eames Lounge Chair geboren. Engelse clubfauteuils werden gebruikt als basismodel voor het toegepaste ontwerp. De Eames eetkamerstoelen zijn werelwijd bekend en erg geliefd.

Om hun stoel te bouwen, keken Charles en Ray naar hun ervaring in de omgang met massaproductie. Het is gemakkelijk te vergeten dat synthetische materialen zoals kunststoffen pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen de naoorlogse productie omhoogschoot, gangbaar waren. Charles en Ray waren enkele van de eerste grote ontwerpers in de Amerikaanse geschiedenis die plastic en multiplex objecten in het gemiddelde Amerikaanse huis brachten. Nu zouden ze het weer doen met luxe artikelen.

De Eames Lounge Chair is gemaakt van drie stukken voorgevormd multiplex: een onderstel, een rugleuning en een aparte hoofdsteun. Elk van deze stukken werd bedekt met een palissander fineer (later werden ook kersen, walnoot en andere afwerkingen gebruikt). Tot slot werden de drie multiplex schelpen voorzien van zwarte of bruine lederen kussens. Om het ontwerp af te ronden, ontwikkelden Charles en Ray een bijpassende voetenbank die als voetsteun werd verkocht.

Lees ook: Een perfecte dag in Utrecht (Nederland)