Zijn infraroodverwarmers veilig om ’s nachts aan te laten?

Infraroodstralers zijn volkomen veilig om ’s nachts aan te laten. Een oververhittingsbeveiliging zorgt ervoor dat infraroodstralers niet te heet worden. Een kantelbeveiliging zorgt ervoor dat het apparaat uitschakelt, mocht het omvallen. Infraroodverwarmers moeten echter wel op een veilige afstand van 0,9 m van andere voorwerpen staan, zodat de warmteafgifte niet geblokkeerd wordt.

Met uitzondering van gasverwarmingstoestellen zijn infraroodverwarmingstoestellen veilig om ’s nachts onbeheerd achter te laten. Er moet echter wel op een aantal zaken worden gelet voordat het volledig veilig is.

Een modern infraroodpaneel is volledig veilig om ’s nachts aan te laten. Andere veelgebruikte infraroodverwarmingen, zoals draagbare kwartsverwarmingen of gasgestookte kachels, zijn minder veilig. Ze kunnen echter wel ’s nachts aanblijven als je de volgende maatregelen neemt:

  • houd een veilige afstand tot andere voorwerpen
  • plaats het verwarmingstoestel zo dat struikelgevaar tot een minimum wordt beperkt
  • voorkom dat kinderen en huisdieren bij het verwarmingstoestel kunnen

Bovendien moet je bij de aankoop van een infraroodverwarming rekening houden met jouw wens om deze ’s nachts te laten werken. Overweeg de aanschaf van een verwarmer met de volgende eigenschappen:

  • kantelbeveiliging
  • automatische uitschakeling wanneer de verwarmer te heet wordt
  • een timerfunctie
  • een thermostaat

GASGESTOOKTE INFRAROODVERWARMERS MOGEN NIET ONBEHEERD WORDEN ACHTERGELATEN

Sommige infraroodverwarmers werken op gas en niet op elektriciteit. Deze verwarmers zijn niet veilig om ’s nachts te laten werken, omdat ze niet onbeheerd mogen worden achtergelaten. In geval van een gaslek is het van vitaal belang dat je het gas kunt ruiken en het toestel kunt uitschakelen. Dit is geen optie wanneer je slaapt, en een gaslek is zeer gevaarlijk. Sommige gasgestookte infraroodverwarmers vermelden uitdrukkelijk dat ze niet in slaapkamers mogen worden gebruikt.

HOE ZORGT JE VOOR EEN VEILIGE AFSTAND RONDOM INFRAROODVERWARMERS

Om maximale veiligheid te garanderen, dien je de handleiding zorgvuldig te lezen en de adviezen op te volgen. Een correct gebruik van jouw verwarming draagt in grote mate bij tot de veiligheid. Plaats jouw infraroodstraler dusdanig dat het apparaat goed kan functioneren:

Houd brandbare materialen zoals meubels, kussens, beddengoed, papieren, kleding en gordijnen ten minste 3 voet (0,9 meter) van de voor- en achterkant van de verwarmer, en houd ze uit de buurt van de zijkanten.
Het verwarmingselement mag niet onmiddellijk onder een stopcontact worden geplaatst.

VEILIGHEIDSOVERWEGINGEN EN PREVENTIEVE MAATREGELEN VOOR NACHTVERWARMING

Zolang niemand te dicht bij een wand- of plafondverwarmingstoestel kan komen, zijn er geen veiligheidsrisico’s om het toestel de hele nacht aan te laten staan.

Voor draagbare infraroodverwarmers moeten enkele veiligheidsmaatregelen worden genomen voordat ze veilig ’s nachts aan kunnen staan.

Lees ook: Redenen waarom wiet roken eigenlijk heel goed voor je is